Informatii utile

CENTRUL MEDICAL DE INVESTIGAȚII SI TRATAMENT PENTRU PATOLOGIA COLULUI UTERIN

 • Cancerul de col uterin este una din cele mai frecvente cauze de deces la femei din tara noastra.
 • In ultimii ani s-au făcut progrese considerabile in ceea ce privește depistarea precoce a leziunilor precanceroase ale coiului uterin. Aportul deosebit al tehnicilor de biologie mofeculara de depistere a Human Papilloma Virus( HPV) precum si reacția CinTec-plus(coloratie imunohistochimica p16/KI67) sunt metode de investigație care au imbunatatit substanțial posibilitatea de depistere precoce a leziunilor precanceroase ale colului uterin.
 • Medicii noștri ginecologi sunt specialiști cu înalta certificare in diagnosticul si tratamentul infecțiilor genitale, avand si o mare experiența acumulata in anii de practica in acest domeniu.
 • Ne-am confruntat de-a lungul timpului cu numeroase cazuri dificile multe dintre ele fiind paciente foarte tinere, altele cu analize făcute in mai multe cabinete in speranța ca vor găsi un loc in care sa li se spună ca totul este bine.
 • Fiecare pacienta este un caz individual prin varsta, patologie (boala), imunitate, obiceiuri de viata si alimentație, etc.
 • Paciente care au aceleași rezultate ale analizelor pot fi tratate diferit ținând cont de toti acești factori.
Cand facem ex Babes-Papanicolau?
 • nu este o varsta fixa de începere a acestei analize; cu cat pacienta a început viata sexuala mai devreme cu atat examinarea se poate face mai timpuriu
 • intervalul de timp pentru repetarea unui examen Papanicolau este de 1 an pentru rezultatele normale.
 • daca pacienta a făcut doua examene Papanicolau in doua laboratoare diferite si un rezultat este bun iar celalalt modificat, se ia in considerare rezultatul modificat
Cand facem testarea pentru HPV ?

Aceasta analiza a adus un mare plus protocoalelor de urmărire a leziunilor colului uterin fiind cunoscuta legătură de cauzalitate intre un virus HPV cu risc ¡nalt (HPV-HR) si apariția unui cancer de col uterin.

 • infectarea cu un virus HPV-HR presupune 100% dezvoltarea unui cancer de col uterin la un moment dat? NU! In aceste situații colul uterin trebuie urmărit periodic prin examen citologic Papanicolau si colposcopie.
 • ghidurile internaționale recomanda testarea HPV după varsta de 25 ani o data la 3 ani daca testul este negativ si anual daca rezultatul este pozitiv.
 • sunt situații in care facem testarea HPV sub 25 ani daca examenul citologic Papanicolau este modificat astfel incat sa ne oblige la aceasta testare
 • testarea HPV după 4 luni de la o biopsie de col (ERAD, biopsie cu pensa) insotita de ex. Babes Papanicolau.Aceasta testare se numește test de vindecare si rezultatul permite formularea unui protocol de urmărire individual.
 • întotdeauna rezultatul HPV trebuie coroborat cu rezultatul Papanicolau, cu varsta pacientei, cu bolile asociate ce pot scadea imunitatea astfel incat conduita recomandata de medic va tine cont de toate aceste elemente si va face ca fiecare caz sa fie tratat după particularitățile acestuia.
Ce este testul CINtec-plus ?

Este o investigație inovatoare ce permite detectarea riscului de progresie către cancerul de col uterin. REZULTATUL POZITIV AL ACESTEI ANALIZE ESTE INDICAȚIE OBLIGATORIE DE COLPOSCOPIE

Ce colposcopia ?

Colposcopia este o investigație ce permite vizualizarea modificărilor patologice(bolilor) colului uterin, modificări ce nu pot fi vizualizate cu ochiul liber.

• Aceasta examinare imagistica permite depistarea leziunilor cu potențial cancerigen ale colului uterin, vaginului si vulvei.

• Colposcopia este esențiala pentru ghidarea locului unde se va face o biopsie ( ERAD, biopsie cu pensa)

BIOPSIA TINTITA COLPOSCOPIC PERMITE TRATAREA LEZIUNILOR PRECANCEROASE ALE COLULUI UTERIN SI PREVINE APARIȚIA CANCERULUI DE COL UTERIN.

» Examinarea colposcopica:

-este nedureroasa

-dureaza intre 10-20 min

-nu necesita anestezie

-videocolposcopia permite transmiterea imaginilor pe un monitor si vizualizarea acestora si de către pacienta

-rezultatul colposcopiei se primește pe loc

-după colposcopie pacienta poate avea un ușor disconfort si poate prezenta o secreție colorata cateva ore datorita substanțelor folosite pentru examinare.

În ce situații se face colposcopia ?
 • daca la testarea citologica Papanicolau a Ieșit o modificare: (ASC-US, LSIL, ASCH, HSIL)
 • daca testarea citologica modificata se asociaza cu un test HPV-HR pozitiv (testare Human Papilloma Virus cu risc ¡nalt)
 • paciente la care nu s-a efectuat testare citologica dar medicul ginecolog suspicioneaza o leziune canceroasa dupa examinarea clinica
 • testare citologica Papanicolau cu aspect inflamator repetat si testare HPV-HR pozitiv
 • urmărirea evoluției pacientelor dupa biopsie la care citología Papanicolau se menține modificata

Echipa de medici cu înalta certificare europeana si experiența profesionala in diagnosticul si tratamentul afecțiunilor precanceroase ale colului uterin va asteapta pentru consultații, investigații de specialitate si tratament.

Cercetările de biologie moleculara au permis apariția unor teste noi care sunt in continua îmbunătățire si care au permis adoptarea unor protocoale noi (aflate de asemenea intr-o continua perfecționare) de urmărire si investigație a afecțiunilor colului uterin.

Monitorizarea periodica corecta a colului uterin permite diagnosticarea din timp a afecțiunilor precanceroase precum si tratarea acestora înainte de a se transforma in cancer. 

DESCOPERIREA UNEI BOLI PRECANCEROASE A COLULUI UTERIN SPERIE DE MULTE ORI PACIENTELE CARE ÎNTRERUP INVESTIGAȚIILE. ACEASTA ATITUDINE ESTE TOTAL GREȘITA DEOARECE ESTE MOMENTUL LA CARE EVOLUȚIA BOLII POATE FI OPRITA PRIN TRATAMENT(ADICA SE POATE VINDECA).

SÂNGERĂRILE DIN PREMENOPAUZĂ ȘI MENOPAUZĂ - semnal de alarma

Menopauza este definita ca absenta menstruație! după ce ovarul inceteaza sa funcționeze.

 

Varsta medie de instalare a menopauzei este de 50 de ani. Pe langa absenta menstruatiei, menopauza se insoteste de insomnie, valuri de caldura-bufeuri, oboseala, modificări cutanate, depresie, stări de anxietate, iritabilitate, osteoporoza.

In menopauza indusa chirurgical ( histerectomie cu îndepărtarea ambelor ovare) comparativ cu menopauza instalata natural osteoporoza se instalează precoce.

Terapia estrogenica reduce riscul de osteoporoza dar expunerea prelungita la aceasta terapie poate supune pacientele la anumite riscuri (cancer de endometru); de aceea terapia cu estrogeni trebuie atent monitorizata punând in balanța riscurile si beneficiile.

Vom pune accent in aceasta expunere pe sangerarile anormale din perioada de tranziție către premenopauza si menopauza.

Mai mult de jumătate din femei pot avea in perioada de premenopauza sangerari neregulate, abundente, modificări care sperie pacientele.

Din start trebuie subliniat ca trebuie depistata sursa sangerarii si exclusa sangerarea din colul uterin care se poate datora unei leziuni precanceroase sau chiar unei tumori de col. Examenul Papanicolau va aduce informații despre starea colului si este foarte ușor de făcut. Odata exclusa aceasta cauza vom trece la investigarea uterului si anume:

 

1. Ecografia ginecologica: ne da informații despre structura uterului, dimensiunea acestuia, grosimea endometrului, prezenta unor eventuale formațiuni tumorale de cavitate uterina-polipi, invazia peretelui uterin produsa de formațiuni tumorale; examinarea Doppler evidențiază vascularizatia formațiunilor tumorale.

 

2. Chiuretaj biopsie: daca examinarea echografica decelează modificări ale endometrului se poate face un chiuretaj biopsie eventual un chiuretaj biopsie fractionat

In urma acestei investigații examenul histopatologic poate evidenția modificări ale endometrului datorate unui dezechilibru hormonal sau in cazul cel mai grav prezenta unui cancer de endometru, fiecare din aceste patologii beneficiind de tratamente specific.

 

3. Markerii tumorali pentru diagnosticul inițial de cancer de endometru sau pentru aprecierea evoluției bolii sub tratament:

-CA125

-HE4 marker utilizat si pentru cancerul de ovar

-CA 19-9

Care sunt factorii de risc pentru cancer endometrial ?

Existenta unui echilibru intre hormonii estrogeni si progesteron face ca ciclicitatea menstruație! sa fie regulate. Dezechilibrul in secreția acestor hormoni in diferite perioade poate duce la apariția unor modificări ale endometrului.

Factorii incriminați in tulburarea acestui echilibru si creșterea riscului de cancer de endometru sunt:

a) Terapia cu estrogeni prelungita tara progesteron folosita ca tratament de substituție. Este direct proporționala cu numărul de ani de tratament.

b) Terapia cu Tamoxifen: direct proporțional cu durata si doza administrate. Beneficiile in terapia cu Tamoxifen depasesc riscurile.

c) Terapia hormonala cu estro-progestative. Progesteronul reduce riscul de cancer de endometru- dependent de doza de progesteron, durata de administrare, tipul de progesteron, modul de administrare.

d) Anovulatia cronica: cauza cea mai frecventa fiind ovarul polichistic

Monitorizarea acestor paciente se face pe termen lung atat pentru riscul de apariție a leziunilor neoplazice de endometru cat si de san.

Pentru a contrabalansa efectul prelungit al estrogenilor la aceste paciente putem administra contraceptive pe perioade lungi de timp fapt ce reduce substanțial riscul de apariție al cancerului de endometru.

e) Obezitatea: predispune in special la cancerul de endometru si mamar.

Legat de cancerul de endometru la aceste paciente exista o stare de hiperestrogenie care apare prin transformarea unor precursori androgeni sub influenta unor enzime din tesutul gras. In perioada de menopauza acest proces continua facand posibila apariția cancerului de endometru.

f) Istoric familial de cancer de endometru la rude de gradul I

De subliniat ca fata de riscul familial de cancer de san, riscul familial la cancerul de endometru este aproape dublu.

Orice modificare a ciclului menstrual in premenopauza si mai ales apariția unei sanqerari in menopauza chiar daca este foarte redusa cantitativ obliga pacienta la efectuarea unui consult ginecologicic!

Orice modificare a ciclului menstrual in premenopauza si mai ales apariția unei sanqerari in menopauza chiar daca este foarte redusa cantitativ obliga pacienta la efectuarea unui consult ginecologicic!

“ Impreuna pentru a depasi orice obstacol! ”